Knjižni sejem

Predstavitev celotne trilogije je potekala 25.11. na knjižnem sejmu. V tistem navalu mi ni uspelo napraviti niti ene slike ali manjšega posnetka, zato prilagam celoten vprašalnik z odgovori. V njem se bo našla pojasnitev iz tretje knjige s kristali in manjši namig kam se bo razvilo.

Pogovor je vodila moja zvesta beta bralka od samega začetka.

Vprašalnik:

 • Kljub svoji mladosti si izdala celotno trilogijo na lastne stroške. Ali se sploh zavedaš, kaj si uspela narediti?

NE 😀 Kot sama veš pot do sem ni bila lahka. Od prekinitve pogodbe z založbo, do tega, da sem sama spravila knjigo med bralce. Od lekture do končne fizične knjige. Na srečo sem zelo trmasta in tekmovalna, tako da sem sama s seboj sprejela izziv, da mi bo uspelo. In na nek način mi je.

 • So te knjige zmeraj interesirale, kdaj si začela s pisanjem?

               Knjige so me od nekdaj interesirale, še posebej fantazijske. Šolske spise sem rada pisala, saj sem že kot otrok imela kar bujno domišljijo. Moja prva ocena 5 pri slovenščini je bila ravno iz prostega pisanja zgodbe. Verjetno je bil to prvi namig, da mi bo pisanje zgodb šlo. Svojo prvo vampirsko knjigo sem začela pisati pri 12-13 letih. Nekoliko večjo zgodbo pri 16-tih, ki pa je zaenkrat še nisem končala.

 • Kateri pisatelji, oziroma katere knjige so te navdihnile za pisanje lastnih del?

               Sem velika oboževalka Sarah J. Maas, vendar sem njene knjige odkrila šele 2 leti nazaj, ko sem praktično s pisanjem te trilogije že končala. Sem pa vsekakor našla nov navdih in kreativnost s katero se lahko izrazim v pisanju. Z novo serijo, ki je v nastajanju sem nekako prišla iz svojega udobja in postala bolj izzivalna.  

 • Katera dela pa so te navdihnila za pisanje že izdane trilogije o vampirjih?

               Legenda o Drakuli je svetovno znana. Morda je tukaj tlel manjši navdih, za kar pa sem njegove lastnosti nekoliko priredila, da sem zgodbo lažje izpeljala. Tudi serija vampirska akademija mi je podzavestno razvila določene lastnosti, pa seveda film Podzemlje, kot so vampirska moč in hitrost. Kot najstnica sem tudi zelo rada brala serijo Somrak, vendar moje knjige nikakor niso fanfiction te serije. Vsekakor sem počaščena, da me bralci usmerjajo v kategorijo odličnih večjih pisateljev, nikakor pa ni bil somrak navdih. Nekateri bi pripisali, da sem določene stvari pobrala iz knjige, vendar je to skupno bistvo vsem vampirskim knjigam in filmom. Tudi povezava z volkodlaki, ki so pravzaprav še zmerom edini sovražniki vampirjev in obratno. Sicer pa je ravno to prednost pri pisanju fantazije, da imamo proste roke in lahko kreiramo lastnosti kot želimo, da se zgodba izteče.

 • Knjigo si izdala v samozaložbi. Kakšen je bil tvoj proces nastajanja knjige, od ideje do trenutka, ko si v rokah držala svojo knjigo.

               Trenutek izdajanja knjige je skoraj tako dolg kot pisanje. Lektura, tiskanje in izdelava platnice, postavitev besedila in preloma….. Ampak ko sem prvič držala prototip v roki, se je ves trud poplačal. Izdaja prvenca oz. prve knjige je vedno najtežja. Veliko je bilo dela na marketingu in ključni prvi predstavitvi knjige, ki je morala bralce navdušiti. O marketingu sem začela razmišljati že med samim pisanjem knjige, da sem izbrala pravo smer in pravi trenutek.

 • Kako so tvoje vsakdanje obveznosti vplivale na proces pisanja? Kako je izgledal tvoj »pisateljski« dan, dan, ko nisi imela šole in službenih obveznosti?

               Celotno trilogijo sem napisala med študijem. Četrto knjigo oz. prvi dve iz nove serije pa sedaj, ob redni zaposlitvi. Moj pisateljski dan izgleda, da si nadenem protihrupne slušalke in se preprosto spustim v globino svoje domišljije in pričnem pisati. Za ta proces ne potrebujem nobenega navdiha ali posebnega trenutka. Preprosto usedem se za tipkovnico.

 • Kako dolgo je trajalo pisanje ene od tvojih knjig? Verjetno je proces veliko daljši, kot si ga zamišljamo.

               Pisanje ene knjige traja približno osem mesecev in še enkrat toliko skoraj, da se knjiga izda. Če ne bi imela drugih obveznosti bi bila knjiga napisana v polovičnem času. Pri prvi knjigi je bilo veliko več popravkov, brisanja, novega pisanja, dodajanja,… pri drugi je zgodba že lažje letela. Pri tretji pa sem preprosto v prvo vse napisala kaj sem želela. Ne preskakujem poglavij ali pišem vnaprej. Držim se zaporedja in si naredim pomembne opombe. Konec je jasno začrtan, le potrebno je priti do njega in to je tisti “najtežji” del – meni sicer enostaven. Delati na takšnem projektu in ohranjati motivacijo mi sicer nikoli ni predstavljalo težav. Pisanje je zame kakor dihanje zraka, povsem potrebno, ne glede na to, da se številke strani zelo počasi premikajo naprej. Tudi se ne obremenjujem, če bi kateri dan premalo napisala. Naslednji dan lahko brez problema nadoknadim.  

 • Kakšna je torej pot knjige od natipkane vsebine do knjižnice?

               Ko je knjiga napisana sledi lektura, ki po navadi traja 2 meseca, glede na dolžino knjige. Sledi prijava kode za cip in izdelava platnice. Na slikah nisem jaz, kot me vsi veselo sprašujejo. Slike sama poiščem, ki se potem grafično dodelajo. Sledi tisk in šele nato knjige predam distributerju.

 • Posvetiva se še malo izdani trilogiji. Kako bi na kratko predstavila vsebino trilogije?

               Zgodba se odvija v Kanadi, na prestižni univerzi, kamor kot brucka pride Avery – glavna junakinja zgodbe. Kot vsako novo študentko jo zanimajo tudi privatne nedovoljene zabave, na katere se s svojo cimro večkrat pretihotapita. V prvem mesecu spozna študenta Ryona, kateremu se ne more upreti. Kmalu za tem univerzo pretrese smrtna nesreča študentke. Avery so okoliščine sumljive in se odloči, da bo zadevo začela raziskovati. Tako ugotovi, da ima univerza temačno skrivnost – ustanovljena je bila izključno iz razloga, da se mladi vampirji lahko naučijo kontrolirati svoje prehranjevalne navade. Razvname se ljubezen med njo in Ryonom, sledijo zapleti in raziskovanja.

V drugi knjigi se Avery znova znajde v središču dogajanja. Spoznamo vampirske vladarje, ki obiščejo univerzo zaradi volkodlakov. Avery ne bi bila ona, če se ne bi srečali z največjimi nevarnostmi, ki ogrozijo njeno življenje. Za nameček pa jo preganja še duh iz preteklosti.

V tretji knjigi, pa se Avery uresniči njena največja želja. Ljubezen z Ryonom je znova ogrožena, tako s strani volkodlakov, kot vampirjev. Tokrat bo Avery tista, ki se bo podala v samo središče grožnje in mističnih legend. S svojo iznajdljivostjo iz globin prebudi spečo zver in za vedno spremenila vampirski svet.

Kaj več pa ne bom razkrila za vse tiste, ki še knjig niste prebrali. Svetujem pa vam, da ne preberete opisa na zadnji strani tretje knjige, če si ne želite pokvariti presenečenja.

 • Kdaj se je pisanje prve knjige začelo in kako je ideja nastala?

               Prvo knjigo sem začela pisati leta 2017 in jo leta 2018 končala. Knjiga je nastala v sanjah. V tistih nekaj sekundah preden sem se prebudila sem imela vizijo. Prvi koncept je sicer bil, da je bila Avery pol človek in pol vampir in jima zaradi tega ni bilo usojeni. Ryon kot čistokrven vampir se naj ne bi združil z nekom ki ni. Njihovi vladarji bi naredili vse, da ljubezen ne bi bila uslišana. V tistim nekaj sekundah sem videla vse like, ki so zapisani. Tudi celoten potek dogodkov in kaj vsak lik predstavlja. Na primer za Alexa sem od vsega začetka vedela kaj bo naredil, le izpeljati sem mogla. Tudi osebo na katero se bo Avery obrnila za pomoč. Na koncu se je le spremilo to, da je Avery v celoti človek in so zveze med vampirjem in človekom prepovedane, saj morajo ostati mistične skrivnosti tega sveta.

 • Tvoj glavni lik je študentka Avery. Kako je lik nastal? Je v njej kaj avtobiografije?

               Avery je nadgradnja tega, kar jaz nikoli nisem bila. Odlična učenka, ki sproti opravlja svoje dejavnosti in ne čaka na zadnji dan. Obožuje vse telesne aktivnosti in izrazi svoje mnenje. Lik sem definirala v prvem poglavju – Avery živi življenje po svojih načelih. Njena glavna naloga v celotni trilogiji je, da se bo vedno znašla v samem središču dogajanja – dobrem in slabem.

 • Kako pa si definirala ostale like? Je Ryon črpan iz osebnega življenja?

               Včasih se mi zdi, da sem v vsak lik dala nekaj svojih lastnosti. Anna njena najboljša prijateljica je izredno trmasta. Katherine njena sostanovalka na univerzi je zvesta in Ryon neizmerno ljubeč. Avery bo vedno postavil na prvo mesto in naredil vse kaj bo potrebno, da jo zavaruje. Čeprav mu tega najbolj ne olajša.

 • Kot prva bralka tvojega romana lahko povem, da sem prvo knjigo prebrala v enem dnevu, v tem času naredila vse opazke in pripombe ter tudi popravke. Tudi ostali dve knjigi sem prebrala v šusu ter zraven ugotavljala, da ti jezik teče vedno bolj tekoče, da je opazen napredek pri slovnici in razvijanju zgodbe. Zelo barvito opisuješ okolico dogajanja in vizualno podobo vsake osebe. Ali si sama opazila svoj napredek?

Morda napredka s tega vidika kot ga omenjaš nisem toliko opazila. Vedno sem se in se še vedno veliko bolj osredotočam, da napišem vso zgodbo in pomen kot ga želim. S pravilno zaporednostjo besed se nisem nikoli ukvarjala. Včasih misli tečejo tako hitro, da se osredotočim samo na to, da napišem kar želim. Bilo pa mi je rečeno, da je prehod iz prve na drugo knjigo zelo razviden. Morda zato, ker sem že imela nekaj prakse ali pa ker sem vedela kaj želim povedati. Kot sem dejala sem se pri prvi knjigi veliko bolj lovila s popravljanjem, brisanjem in novim pisanjem. Tudi opogumila sem se veliko bolj in vedela kaj želim. Mislim pa, da je ta prehod na novo serijo (ki je v nastajanju) veliko bolj očiten. Sama menim, ker imam veliko bolj proste roke, saj sem kreirala svoj namišljen svet, v drugih dimenzijah kot ga sama želim in so omejitve samo tiste, ki jih sama postavim.

 • So v knjigah kakšni namigi?

               Da, seveda so. V prvih knjigi je omenjena oseba, ki se bo prikazala v tretjem delu. Seveda bo ravno Avery tista, ki jo bo odkrila in bo ključno vplivala na konec serije. Ne vem ali so bralci, ki so do sedaj že vse tri knjige prebrali opazili, da se določena poved podvoji. Sam začetek in sam konec, ki se je lepo izpeljal in ni bil predviden. Zadnje poglavje tretjega dela mi je bilo najtežje napisati in odločila sem se, da ga bom začela s samim začetkom.

Obenem pa je v tretji knjigi en velik namig, ki se navezuje na novo serijo v nastajanju. Vzpostavljena bo nekakšna povezava med vzporednimi svetovi, magijo in kako so vampirji sploh pristali v našem svetu. Ko sem končala Žarek večnosti mi je vedno nekaj manjkalo, da sem želela še nekaj več. Vendar nisem vedela kaj, dokler se ni Vladavina teme – kot je naslov prve knjige nover serije, končala. Tudi tam uporabim vampirje, vendar v veliko bolj krutem načinu, združitve z vilini in magijo.

V tretji knjigi D. omenja kristal – prehod z drugo stranjo in kako ta prehod varuje. Spomin na pošasti, ki so romale po našem svetu in kam so najverjetneje izginila. Tudi magijo, ki bo ključnega pomena v novi seriji. Ravno zaradi tega večkrat omenim, da trilogija Polnočne zvezde ni končana. Vsekakor še bo nadaljevanje, ko se bo ta tančica podrla. Ne želim razkriti preveč, le to da je v novi seriji ogromno namigov – od barve, do raznih predmetov. Do mističnih bitij, ki se bodo navezovala… Tudi odlomljen del kristala bo odigral ključno vlogo – kaj se zgodi če nekdo prejme moč vesolja? Povem le to – ena duša, tri telesa. In tukaj se moja usta zaprejo.

 • Kakšen odziv bralcev si doživeli? Kako težko je pridobiti publiko v samozaložništvu?

               Podpora bralcev mi pomeni največ in če bi se lahko, bi se zahvalila vsakemu posebej. Ne glede na to ali so knjigo kupili ali izposodili. Brez njih druga in tretja knjiga ne bi prišli na police in vsa moja prihajajoča dela. Tako lepega odziva bralcev skoraj nisem pričakovala, vsaj ne pri prvi knjigi. Preprosto jim je morala biti všeč, da so nadaljevali z drugo. Pri drugi je že toliko bolj kočljiv konec, da si želijo nadaljevati s tretjo knjigo. Pri prvi tega ni bilo in ves prvi odziv je bil neprecenljiv.

 • Kje vse je mogoče tvoje knjige kupiti?

               V poslovalnicah mladinske knjige in DZS, na moji spletni strani ali pa pri distributerju Avrori, ki ima tudi sedaj velik popust na posamezno knjigo ali pa celo serijo.

 • Kaj je tvoje glavno sporočilo trilogije?

Glavno sporočilo je izkusiti življenje v polni svoji meri po svojih načelih. Omejitve so tiste, ki si jih sami postavimo in nikoli ne smemo dovoliti, da bi nas nekdo želel prepričati v nasprotno.

 • Kateri del v knjigi ti je bil najljubši za pisati?

V prvi del, kjer se končno spoznata in se med njima začne iskriti. Tisti sam začetek, ko je vse še preprosto. V drugi nedvomno, ko mu sledi na sever, ker Avery mora povzročati težave in se znajde v tisočletni vojni med dvema vrstama. V tretji pa del, ko končno prispe do bistva celotne serije. Avery je prisiljena za pomoč nekoga poiskati in obenem razkrije pozabljeno legendo.

Ko sem pisala ta del me je preplavil adrenalin, saj sem bila končno tukaj. Na nekaj kaj sem čakala tri leta in končno se je zgodilo.

Anja: Res je cliff hanging, Tjaša mi je poslala prvi del knjige v branje in ravno konec je bil pri tem priklonu. Nisem vedela ali se šali, ali me hoče totalno razkuriti, saj tako res ne moreš pustit človeka čakati. Imela je celo idejo, da bi trilogijo spremenila v serijo s štirimi deli, vendar se je zaradi moje reakcije morala temu odpovedati.

T: Ampak v moje opravičilo sem te posvarila. Konkretno. Ravno to je tisto opravičilo, ki sem ga namenila v posvetilu zadnje knjige. Sedaj se res trudim, da nikjer več tako ne končam.

 • Ker sem prvi del nove serije v razvoju že prebrala in sem totalno navdušena nad njo, saj si se preselila v čisto druge vode iz vampirskega sveta, te moram še vprašati, kaj lahko uradno že razkriješ o novi seriji?

Torej Vladavina teme se odvija v povsem drugem svetu. Knjiga bo vsebovala svoj zemljevid in opis vseh mističnih pošasti, ki bodo prevladovale ali v prvi knjigi ali v prihodnjih. Knjiga se začne s tekmovanjem treh kraljevih družin za novo vladanje celini. Tri princese bodo odkrivale tako svojo telesno kot magično moč. Tekmovanje je narejeno po najstrožjih merilih in nenehno prihaja do zapletov. Še posebej takrat, ko jih zaprejo izven grajskega obzidja.

Vladavina teme ne bo samo serija, v njej se bo prepletala ljubezen, sovraštvo, bolečina, ki bo zadela tudi bralce. Izšla pa bo kmalu.

 • Zahvaljujem se Vam za Vaš čas (občinstvo) in tebi Tjaša za zanimive informacije, ki bodo vsekakor marsikoga spodbudile vsaj k pisanju, zagotovo pa k branju. Bi želela še podati zaključno misel?

               Ne oklevat, podajte se na pisateljsko ali katero koli drugo pesniško pot. Ni boljšega občutka kot misel, da so šle knjige v svet in bodo nekoga navdušile.