Serija Stekleni prestol

Moja najljubša serija. Knjige v letu dni prebiram že četrtič! Obožujem vse osebe, svet, zaplete…. Preprosto se od te serije ne morem ločiti. Kar pa mi je še najbolje je to, da je 7 knjig.

Prva knjiga: Stekleni prestol

V knjigo sem se zaljubila že v prvem poglavju in vse to samo zaradi ene, legendarne Celaena Sardothien. S samo enim odstavkom sem vedela, da sem oplela: Šli so skozi vrsto lesenih vrat, ki jih je videla pred nekaj minutami. Če bi hotela pobegniti, bi morala le zaviti levo na naslednjem hodniku in iti po treh nizih stopnic. Z načrtovano zmedo so dosegli samo to, da so jo z zgradbo dodobra seznanili. Tepci.

Ravno zaradi tega dela sem se v neustrašno junakinjo zaljubila. Vedela sem, da bo močna osebnost, ki jo v knjigah tako pogrešam. Povzročala bo drugim težave, kar imam najraje. In nikomur se ne bo pustila.

Knjiga se začne, ko Celaeno po enem letu suženjstva v rudnikih izpustijo, da bo sodelovala na tekmovanju za kraljevo bojevnico. Najbolj znano morilko, ki jo je izuril sam kralj morilcev, so ujeli, ko se je želela maščevati in jo strpali v rudnike, kjer bi preživela do smrti.

Ker se je kralj odločil, da potrebuje osebnega morilca, je njegov sin izkoristil priložnost in se pogodil, da bo sodelovala v tekmovanju.

Skozi zgodbo izvemo Celaenino zgodbo, njeno vztrajnost in potrpežljivost. Njena odločnost je neomajna in kar mi je bilo najbolj všeč je to, da se ni nikoli predala. Uničiti je ni mogla niti krutost sveta v katerem se odvija. Magija je izginila in uničeno je bilo eno izmed največjih kraljestev.

Vsi tekmovalci tekmujejo med seboj in se borijo, da bi prišli do končnega spopada. Vso situacijo pretresejo umori, ki se dogajajo med tekmovalci. Celaena dojame, da če bo želela preživeti bo morala zmagati.

Ji bo uspelo?

Amazon.com: Throne of Glass (Throne of Glass, 1): 9781599906959: Maas,  Sarah J.: Books

Druga knjiga: Polnočna krona

Celaena je zmagala na tekmovanju in postala kraljeva bojevnica. V drugem delu se prepletata ljubezen, bolečina, izguba, izdaja od oseb ki jih nismo pričakovali, smrt in še toliko več.

Celaena je poslana na različne naloge, ki ji jih je zadal kralj. Med vsem se ljubezenski trikotnik nadaljuje, dokler se ne zaljubi. Pojavi se magija, ki je izginila iz njihove celine. V knjigi se skrivnosti simbolov nadaljujejo, pojavijo se nove pošasti in ogrožajo njihova življenja.

Knjiga se poglobi v še večjo magično mističnost. Izvemo več o ključih, ki lahko odpirajo portale med svetovi in njihove prehode. Kdo jih upravlja in kaj z njimi povzroča.

Odkrijemo Cealenino veliko skrivnost, ki se razkrije med odprtim portalom v drug svet. Izvemo več o njeni preteklosti, ki jo je tako skrbno skrivala.

Zgodba se konča s pretresljivim koncem, ki ga nisem pričakovala.

Tretja knjiga: Dedinja ognja

Knjiga se nadaljuje takoj po koncu druge. Celaena pristane na drugem kontinentu, kjer mora ubiti kraljevo družino.

Pridružijo se nam čarovnice in spremljamo mlado čarovnico Manon. Čarovniški klan je sestavljen iz treh različnih vrst čarovnic, ki začnejo sodelovati s kraljem. V zameno jim obljubi, da bodo za letenje dobile zmaje. Manon je druga različica Cealene, ki preprosto ne upošteva pravila in živi po svojih načelih.

Celaeno medtem odpelje skrivnosti vilin Rowan do njegove kraljice, kjer želi izvedeti več o ključih. Kraljica ji ne dovoli vstopa dokler ne bo izurila svoje magije – Celaena je vilinka.

Med njunim treningom magije se zgodijo umori prebivalcev, ki se jih odločita raziskati. Napadejo jih pošasti, ki so podobne stvoru, ki ga je Celaena odkrila v skritih prostorih gradu, le da so močnejši. Jim bo uspelo preživeti?